23 Julai 2009

Bersalin Itu Macam Separuh Mati.

Menonton video Sherry di labour room buat aku rasa separuh mati.

Takut.
Seram.
Sebak.
Takut.
Takut.

Ok, aku takut.

7 kali meneran untuk mengeluarkan satu nyawa kecil lelaki sungguh buat aku rasa cemas. Dengan jeritan dan lolongan "push, push" buat aku gambarkan sakit bersalin semakin besar. Dan terasa insaf serta sebak mengenangkan emak kita yang susah payah, sakit jerih melahirkan kita.

Sherry mengalami contraction selama 20 jam. Memandangkan dia sudah overdue dari tarikh asal, cara terakhir adalah induce. Sakit induce + contraction. Memang kita tak dapat bayangkan melainkan kita mengalaminya sendiri.

Orang kata, kalau nak ambil doktor bersalin ni biarlah doktor lelaki. Sebab mereka lebih kool dalam menghadapi masa cemas begitu. Memang betul pun. Masa tengok video Sherry tu, nurse kiri kanan macam menggelabah tapi Doktor yang nak sambut tu relaks macam tengah makan kacang.

Masa kita dah sakit sangat nak beranak, Sherry kata masa tu kita dah tak kisah dah nak jadi apa. Yang kita cuma ingat Allah dan baby selamat.

Dan semalam, Aini kawan sekerja Adi dulu dah selamat lahirkan baby boy juga. Ingatkan semalam kami nak pergi tengok tapi bila called Sapex tak sempat nak pergi sebab Hospital Kerajaan kan sampai pukul 7.30 pm je boleh melawat.

Orang lelaki sekelian.
Temanilah isteri sewaktu nak deliver nanti.
Sesungguhnya dengan sentuhan tangan kamu di kepala sudah cukup memberi kekuatan untuk isteri kamu melahirkan anak kamu berdua.

60 ulasan:

busyuksayang berkata...

hidd, saya baru berborak dgn office mate pasal bersalin nie semalam...mmg scary gila...tapi nak wat cam ner, scary tak scary...bersalin itu perlu...jadi, kita serah saja pada Dia...moga dipermudahkan segalanya utk kita kan :)

Beautiful Disaster berkata...

tak juga kak. saya punya gynae perempuan. tapi dia cool. sakit nak beranak 20 jam? aiyo. akak jangan risau. setiap orang yang beranak pengalaman dia lain-lain. saya pun induce juga. tapi sakit 2 jam aja. banyakkan berdoa. and suruh adi masuk tau. suruh dia tengok masa baby keluar. kalau boleh dah tujuh bulan minum air selusuh. memang senang nak bersalin. minta maaf hari-hari dengan adi ye. yang ni paling penting.

bungaditepijalan berkata...

babe, i doakan yg terbaik utk u.
i tau, u CAN DO!!
lain org, lain pglmn.
yg pasti cukupkan fizikal+mental+emosi utk hadapi sume tue.
:*

susudalambotol berkata...

julia : saya rasa bila dah tiba masa nak delivery saya dah tak kisah kot. biarlah sakit dan cepat dapat keluarkan baby.

ryn : ala.. bestnya. kejap je sakit. tulah kan lain orang, lain sakitnya. tp air selusuh tu bukan masa dah nak bersalin tu baru minum?

angie : i nak jadi mommy yg paling taf :P

Munirah Abd berkata...

erkk..nnti hidd kuat-kuat tauu..

hahah pandai je kita nak kasi nasihat tp xpernah lagi nak alami bersalin apatah lagi nak mengandung..

tp setiap perempuan pasti akan mengalaminya kan..

saya harap dapat juga alami perasaan saat2x bersalin.. :D

u kuat k..

ungu violet berkata...

jgn takut ye awak.
insyaAllah, boleh!!!
doa banyak2, itu yang terbaik :)

Miss Moon berkata...

hidd don worry kay . Sakit bersalin tew mmg dah misti tapi ...takat mana sakitt ew kiter tak tahu kerana lain org lain sakitnya ...cuma kiter berdoa agar dipermudahkan dari Nya ...insyaallah

walau sesakit mana pun cam nak tercabot nyawa tapi sakit tew kejap ...bila baby dah kuar cam magik plak sakit tew ilang ...semer gara gara tgk muker baby .

susudalambotol berkata...

munirah : kita orang perempuan kena alaminya. saya sudah bersedia. eheh.

farah : ye awak. 4 months to go :D

lizz berkata...

orang kata, bersalin ni ikut rezeki jugak. cume yg bertuah aje tuhan bg rase sekse yg btul2 sakit. nak bagi rase nikmat sebenar..huhu. tp,gwe takut jugek :)

afsal_8281 berkata...

seorang wanita yg bersalinkan anak
dosanya terhapus seperti dia baru dia dilahirkan

berbanggalah menjadi wanita
dan ibu pd anak2

susudalambotol berkata...

Miss Moon : ramai cakap macam tu. sebab tu Dr letak baby atas badan kita kan? supaya kita rasa hilang sakit bila dgr baby nanges :)

lizz : oh ye mcm tu? kak hidd pun takut gak. lagi2 nak dekat ni. tp kak hid akan kuat. nak lahirkan baby tersayang.

doakan semuanya ok ya :)

Tanpa Nama berkata...

awk... sya bru jer lps tgk kak kat opis ni bersalin..... dia ingat dia dh nak mati dah... sbb pendarahan yg byk sgt... doc masuk kan 12 peket darah.... byk kan...

sya dgr mmg seriau giler lah...
tpi alhamdulillah dua2 dh selamat...

suami mmg ptt masuk kan kat dlm..
suami kita adalah penguat semangat tuk kita...

love_sakura

susudalambotol berkata...

afsal : semoga saya selamat melahirkan baby dan menghadapi bulan2 akan datang :)

irene : seriau kan? saya ni tiba-tiba terasa macam2. nak nanges pun ada.

BuTtErFlyInFraMe berkata...

Nota untuk lelaki sekalian :
dari 2 darah jadi SATU DARAH
apabila anda dah beKERJASAMA dalam menghasilkan SATU DARAH..seharusnya lah anda mesti berkorban untuk isteri dan memberikan sokongan pada isteri yang tengah berhempas pulas melahirkan satu darah bukti cinta anda dan dia..heheh:)

ok x kak hidd ;)

♥ EeiNz ♥ berkata...

i doakan moga u ngan bb ok² ajek ;)
ye. mtk ur asben temankan u k dlm labour room nti ^_^

mo0ney berkata...

erm.takut tgk video org beranak.ada satu tu beranak dlm air.terus rasa takut nk berank plok

susudalambotol berkata...

alena : heheh. sangat sweet la ayat2 awak. terkedu membaca. betul tu. tak rasa nak beranak pun at least tgk keadaan isteri yg nak separuh mati tu kan?

takut.

einz : alhamdulillah. terima kasih ya untuk doa2 :)

mooney : beranak dalam air tu orang kata kurang sakit. tak sure la.

esca berkata...

alamakk..awak dh tgk video org bersalin.... tidak... larii....
tapi awak byk2 bersabar ya hidd. insyallah sekali teran jee terus keluar.. sbb baby awak tu suka tendang2 mcm dh x sabar nk keluar kee kan?

s@yangh@sni berkata...

ahhmemang lelah beb..
ramai pulak yang dapat anak lelaki yer..

susudalambotol berkata...

esca : hehe. paling perasan everytime perut kita lapar, dia akan tendang. which means, dia pun lapar gak kot. lepas makan, dia senyap.

sayanghasni : makin ramai superhero ;)

littlephia berkata...

hi, hidd.

wahhh u boleh tengok vid bersalin? klu i dah pengsan dah. hehe.

slalu orang yg dah bersalin kata, "once u see ur little angel, everything will fly away... even u just went thru really hard times while u deliver."

bersalin tu penghapus dosa hidd. insyaAllah.

BuTtErFlyInFraMe berkata...

kak hidd , alena teringat ada satu pengamal perubatan tradisional ni la, die dapat kurangkan sakit nak besalin dgn cara yang mcm kelakar..tau tak ape? die alihkan sakit si pompuan kepada si laki tu..habis laki tu terlompat2 tahan sakit..tapi sah2 dorang takkan beranak kan..cuma rasa sakit je..hahahah...

aku lah arween berkata...

owwhh hidd
jgn riso lah
byk2 berdoa
sakit sekejap je
waktu baby nak kuar tue
tak sakit ape

yg penting
byk2 mintak pada ALLAH k
supaya dipermudahkan semuanya

Putri Ramlan berkata...

inilah perkara yg paling takutkan. i selalu doakan agar u ngan baby selamat bila waktu nak bersalin nnt. i tau u pasti boleh sbb u kan tabah n kuat! :D

i love you!

MIMI ZUZU @ M1N4M1 berkata...

aku jugak takut

Potlandlord berkata...

U can do it..U can push it.

InsyaAllah :)

p.a.k berkata...

sis,
excited nk tunggu baby awk...

psl tgh pikir apa nk beli...ni pngalaman akak kita utk 1st bby dia...mmg bila pikir gaji mmg nak pitam....ntah rezeki ALLAH kita xjangka...tetibe akak kita dpt bonus 4bln....a month b4 deliver bby plus ttiba abg ipar dpt bonus utk uotstanding performing staff astro jg dlm masa yg sama.....cobine dlm20k xpsl2 tau durian runtuh mcm tu....sampai skrg...mmg xcaya...ckp je apa nk beli....mmg xkisah dah...huhu....so bdoa yg tbaik...anak tu rezeki...kalau dpt twin lg la..bganda rezeki...

p/s: bayangkan twin 6 7 8...huhuhu....

Siti Nornadiah berkata...

takot jugak yek..mungkin sekarang kak hidd cam rasa takut..mane tahu da dekat duedate nanti rasa terbiasa..macam redha gitu..

berjuang habis-habisan~

ceh..cakap mcm pandai..
:)

banyak kan berdoa kak hidd..
semoga semua nya selamat
amin.

MuMMy slurppp berkata...

hidd, setiap orang x sama sakit nya...

yang pasti nya bila tgk jer muka baby terus sakit hilang

err... pernah dgr pasal air selusuh... utk memudah kan bersalin, kadang2 petua org dolu2 ni blh pakai gak hidd...

Afeeqa berkata...

klo ikut pengalaman ibu adik, ank pertama & last je yg saket. ank kedua mcm adik nie sonang ajo. ehhe. :D

BISKUTMARIE(",) berkata...

hilangkan perasaan negatif, amek yg positif..
care dan sakit tak same, kuatkan semangat..
bnykkan berdoa..
stuju dgn Beautiful Disaster, mintak maaf dgn suami ari²..
InsyaALLAH sume nye ok nnt...

errk, kenyang berkata...

saya suami,
(sila baca dengan minda terbuka)

isteri saya lemah semangat.
time labour, transisi 3cm ke 5cm tu dalam 3jam la...
saya ada sekali...
dah 5cm dia terlalu lemah, tak makan before that, bleeding lagi, dah dalam 5~6 jam atas theater bed.
dia nak push pon dah letih.
baby keluar masok keluar masok.
saya tengok sendiri.

(dua nurse naik kiri kanan sambil tolong tekan perut)
nurse nak natural situation dari guna suction or "kepit"(something la)

saya keluar, solat sunat.
saya mintak trade pahala saya dengan kesenangan bersalin isteri.
just that. trade dengan apa yang ada dari saya.

then teros lari balik theater room, teros pegang tangan dan tiup dahi. insyaAllah.
(wife salin 2/3 minit lepas tu)



hehehe.
kalau tak sakit, apa nak cerita pada kawan kawan.

lulu jr berkata...

awak, kalau labour room tu boleh masuk ramai-ramai, pasti kawan-kawan pun nak dtg bagi sapot pada awak.

kita nak depan sekali!
heeeeee.

vee berkata...

awk..kalau takut,berdebar ke ape tulis je kat cni share dgn semua org.kat sini ramai yg blh nasihatkan awk dan sedikit sbyk buat awk rs tenang. kita tak tau byk psl ni cuma yg kita diskas2 kt ym aritu je hehehe. jgn fikir sgt la k. kalau org lain blh buat knp awk tak kan?
Love u.. :)

Tanpa Nama berkata...

saya pun begitu hidd sakit bersalin dekat 12 jam..dgn jahit yg bnyk lg,nak kencing n buang air besar pun sakit..lepas bersalin tu sampai serik n trauma nak beranak lagi,smp ckp dgn hubby n mak cukuplah satu ni ajer...tapi skejap ajer tu..skang ni pun saya tgh ngandung anak kedua :),dah rasa mcm x sabar plak nak bersalin..

tapi bile pikir balik mcm maner org dulu2 yg bole beranak sampai 10..12..org anak..mcm biasa ajer..

nnti mnta adi temankan..dia wajib ada utk lihat kiter bersalin,lihat betapa susah payahnya kiter nak melahirkan anak...

ezan..

susudalambotol berkata...

phia : i suka quote tu. thanks phia :)

alena : hahahaha. boleh mcm tu? huhu. tipu sangat kan.

ween : aku harap semua selamat. dgn iringan doa suami aku, mak ayah semua.. insyaAllah semua ok :)

babe : harap-harap sedar je dari bersalin (insyaAllah) semua kawan2 ada :)

mimi : kahwin dulu :P

fie : dgn ini, kak hidd lantik fie jadi ketua cheerleader :D

p.a.k : wahhh. mmg rezeki baby! kak hid keje gomen je. jadi PA ni dah ler susah nak naik pangkat. nak je mintak pindah dok oversea. hehehe.

siti nornadiah : terima kasih dik untuk doanya. kak hid pun sentiasa doa semuanya baik2 :)

mummy : mak hid pun dah hired (eceh) orang untuk buat air selusuh. yelah, orang kata petua. tp kalau nak sakit, sakit gak kan mummy? :)

afeeqa : yelah, sebab anak pertama. takde pengalaman :)

biskutmarie : yeap. mintak maaf dgn suami dan parents. aku takkan lupa.

erk kenyang : nanti nak suruh husband baca komen ni. pengalaman orang lain mana tau jadi kat kita kan?

tabah betul kan tengok secara live. takut gak kalau suami pengsan. sebab tak biasa dgn keadaan camtu.

susudalambotol berkata...

aein : awak, takut nanti awak pengsan :D

vee : mesti la awak kita share kat sini. nak update kat awak. hehe.

love u 2 :)

ezan : yelah, sakit tu bukan semasa melahirkan je. lepastu pun sakit kan? saya harap saya tabah. demi anak saya ni :)

adi mmg wajib masuk. mungkin nak suruh dia rakam. itu pun kalau dia mampu nak rakam.

anil lutaze berkata...

uishh..siyes seram...tahniah pf ur kawan...

my kezen..hahaha...laki die teman mse delivered..pastu dia marah laki dia..sbb terlalu sakit kan..dia kata kt laki dia...ni awak punya psl lah ni..sakitttt tau x!!..hahaha...

**hidd--
mahu no fone hena tu bleh??

hehehehe..suka2...thanks

aNnAsUeJiE berkata...

jgn takut ye [eceh,padahal diri sendiri pon takut jgk dulu2 tu] ;p

tp kite tak rasa ape2 sgt..maybe sbb belah perot kot? lgpon sakit contraction tak berapa ade..hmm..

tp bile baby dah kluar..awwwww~ sgt asyik! ;D

Putri Ramlan berkata...

insya'Allah.. semua nya akan ada.. yang pastinya, diizinkan Allah.. saya akan ada! :D

sayang awak!

susudalambotol berkata...

anil : hahahaha. kelakar lah dia marah husband dia. hehehe.

nanti hid pergi check it out :P

anna : owh, ceaserean ye? patutlah. harap2 saya normal :)

babe : saya pun semestinya sayang awak, abiey! :P

Cik Oren berkata...

huhu..sy lak yg kecut perut awk..xtau la time sy cmner walopun lambat lg..ehehe..

xper..sy doakan moga awk kuat..amin..

Beautiful Disaster berkata...

ada yang minum air selusuh dari bunga fatimah tu start 7 bulan. saya minum air selusuh yang dari ayat al-quran, saya minum berapa jam sebelum bersalin tah. hehe.

Tanpa Nama berkata...

hi... jgn takut masa bersalin nanti. akak dah ader 2 baby. dah rasa 2 kaedah bersalin. semua tu lumrah dan hanya kita saja dapat keistimewaan tu. masa mengandung paling best... org sayang... org ambik berat...

nanti dah bersalin... tengok muka baby dah rasa nikmat bersalin tu ape... so... x payah takut nak bersalin...

kupaslaroren berkata...

setiap ibu ada cerita yang berbeza...so, kuatkan semangat.

orang kata, sebelum nk beranak tu minta maaf kat semua family xpecely mak bapak.

xeea berkata...

awakkkk
sy pon jadik takot sama.

neway, utk awak and baby, berusaha!!! :)

The Exquisite Instigator berkata...

betul!!! especially nasihat last tu...

melon. berkata...

muda-mudahan selamat.

"Fd_kZ" berkata...

eh... pn jgn'la takut , saya lak yg nak turut scary gak nie.. x per'lakan, pengorbanan tue namanyer.. jgn pk bnyk2, doa mudah2an dipermudahkan segala2nyer.. ameen ...

m@Ri@ berkata...

maria pn seram bab2 ni..tak tau nak explain perasaan takut tu mcmn..huhu..semoga d beri kekuatan utk menghadapi hari itu..

NURUL berkata...

nurul tak sanggup nak lihat apa2 video berkaitan delivery baby. takut sgt hidd. harapnya nurul dpt bersalin dgn mudah. org kata minum air selusoh. tak tahu kemujaraban dia mcm mana.

susudalambotol berkata...

Cik Oren : saya pun harap saya kuat. tp yg penting, untuk bulan2 akan dtg ni saya dan baby sihat dan semuanya ok :)

ryn : ha kan? yg itu kak hid tau kalau minum air selusuh bila dah sakit sangat dan baby betul2 nak kluar.

anon : baik kak! saya pun harap lepasni saya tak fobia nak beranak. sebab plan nak anak ramai nih. hehehe :P

kupaslaroren : yep, kena mintak maaf dgn mak, ayah dgn hasben.

xeea : gambate! ;p

T.E.I : ;)

melon : insyaAllah :)

fd_kz : harap-harap dipermudahkan juga. amin :)

maria : kuat semangat. demi baby.

aidadidu berkata...

hidd, semoga kamu selamat melahirkan nanti. harap xde sakit yg byk yg kamu kena hadapi. semoga kamu dan baby selamat. amin. :)

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin berkata...

awak... sepanjang kita keje (walaupun bukan dlm bilik bedah tu semua) tapi dr tu ppuan ke lelaki ke, semuanya tenang... kalaulah diorg sepanik nurse2 yang ada mungkin akan merosakkan mood kot? hahaha...

mak kita kata anak pertama biasanya memang lambat nak lahir...tapi ikut org jugak kan? takpe2, selagi tak merasa kita memang takkan tahu pun kan?

p.s.: jaga diri ye...

cik_ah82 berkata...

hid, saya ada bwk blk video bersalin scr normal yg sy amek kat kursus.tp sy xkuat nk tgk. sy mintak hubby tgk.
lepas tu, dia terus lembik, n tergamam.
sy bc entry awk ni pun wat sy neves sgt, tp nk tak nak, kita kena hadapi jugak.
ada lagi 70 hr mendatang sebelum bertarung nyawa demi si kecil ni.

susudalambotol berkata...

aidadidu : thanks. doakan selal ya :)

dee : tulah. anak pertama ni macam2 kemungkinan. doakan baby dan saya ok sampai nak lahir nanti :)

cik ah : yeke? itu belum dia tgk awak bersalin kan? awak tak boleh upload kat youtube ke? saya mcm nak tgk.

chesupetite berkata...

hid...i tot i'll b able to feel the pain..but god has another plan 4 me...i went into the OT at wik 35,without having the slightest idea of contraction...mcm x percaya baby dah ada kat depan mata...
tp kan hid,sakit jugak caesar pun...huhu..byk kan doa ye hid...n mintak ampun byk2 ngan adi...

ainiyah berkata...

dear hidd..

betul,sangat sakit walaupun hanya terasa sangat sakit 15minit.time yg meraung kuat2 sampai ke langit.still leh rasa lagi,walaupun dah berlalu 5hari lepas..time kasih suami bantu menjadi bidan..

bykkan bace quran ek.itu sangat sungguh membantu.

p/s:cepat laa dtg tgk baby adammm..

cik_ah82 berkata...

saya xreti la plak..tp ada 2 video yg dorang bg masa kursus keluarga hr tu..satu bersalin normal, n 1 caesar..patutnya sy bagi hubby tgk caesar dulu, tp saya bg tgk normal, mau x pucat mukanya..
saya ingat lagi dia cakap "Ya Allah, kena gunting, darah banyak, besarnya baby.."eii..ngeri saya..huhu..
p/s:sy try utk upload nnti ek..

susudalambotol berkata...

chesupetite : different people different experience kan? tak apa lah ceaser pun, baby selamat. lagipun kalau baby ceaser, mak saya kata kepala baby cantik :)

saya rasa saya nak rasa sakit beranak tu macamana.

aini : dear aini ecehcehce,

tula, kalau dgr pasal bersalin ni mmg seriau. rasa cam belah je la perut saya ni Doc.

mmg nak ajak adi pun ni. sabar ye :)

cik ah : itu dia tgk. yang rasa mcmana lah kan? :(

ok, kalau dah upload nanti saya komen :)